Vila Real

Gelegen aan de voet van de majestueuze hellingen van Serra do Marão (een berg waar het vaak sneeuwt in de winter), is Vila real een kleine, levendige stad en hoofdstad van Trás - os -Montes. Gesticht door Koning Dinis in 1289, speelde deze prachtige stad een belangrijke rol in de geschiedenis van Portugal. Het was de geboorteplaats van Diogo Cão, de eerste ontdekkingsreiziger die de rivier de Congo bereikte.

Ook was het de residentie van vele aristocraten die hier grote paleizen hadden gebouwd, gedurende de 16e en 17e eeuw, goed bewaard gebleven statige huizen versierd met wapenschilden, manuelijnse ramen en traditionele smeedijzeren balkons. Vila Real is een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de vallei van de rivier de Douro en het volgen van de beroemde Port-wijnroute, en niet te vergeten de typische gebakjes, zoals "Cristas d Galo", "Cavacórios", of gewoon te genieten van een maaltijd van topkwaliteit, waar u als basisingrediëntenproducten van de regio vindt, zoals lam, veel, wild konijn of de traditionele kabeljauw.
Sporen van eerdere nederzettingen, zoals het heiligdom van Panóias, onthullen de Romeinse aanwezigheid, en dat is zeker een van de sites die u moet zien.

Andere interessante gebouwen in Vila Real zijn een 15e-eeuwse gotische kathedraal, ooit onderdeel van een Dominicaans klooster, de barokke Sint-Pedro-kerk, met het plafond van gebeeldhouwd en verguld hout en de barokke "Capela Nova", ook toegeschreven aan Nicola Nasoni , die heeft 18e eeuwse tegels (azulejos).

Bezoek ook het beroemde Mateus-paleis, gebouwd in 1745 en gebruikt als een vakantiehuis door de Portugese koninklijke familie, die te zien is op flessen bekende Mateus-rozenwijn. De "Olaria Negra de Bisalhães" is een ex-libris van Vila Real, uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed door Unesco, rijk aan zijn seculiere traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. De klei wordt gehakt totdat deze in poeder wordt weggegooid, de onzuiverheden worden verwijderd, de pottenbakker geeft vorm aan het wiel en voordat het stuk droogt, worden bloemen en andere ornamenten getekend. Het bakken gebeurt in een open oven op de vloer. Het is essentieel om het dorp Bisalhães te bezoeken, waar sommige pottenbakkers nog steeds werken, hoewel het een met uitsterven bedreigd beroep is.

Volg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2021  portugalflydrive.nl
v6.19700101