Guarda


Sinds mensenheugenis is de stad Guarda bewoond. Guarda is de hoogstgelegen stad van Portugal, op ongeveer 1056 meter hoogte, in een van de hellingen van de bergketen van de Estrela. Guarda is ook bekend om zijn strenge winters. Guarda wordt beschouwd als een van de oudste steden van het land, bedekt met sneeuw in de winter. Gelegen op een bergachtig gebied, ooit was Guarda vrij belangrijk voor zijn strategische positie, naast de Spaanse grens en op een grote hoogte die toeliet om vijandige aanvallen beter te observeren, vandaar de naam van "Guarda" (Bewaker).

Guarda biedt verschillende interessante bezienswaardigheden, zoals de kathedraal met gotische en Manuelijnse architectonische invloeden, de José Lemos-tuin, middeleeuwse pleinen, het klooster van São Francisco, de Ferreiros- en Menagem-torens, de São Vicente-kerk, het interessante Guarda-museum of de oude Joodse wijk. Verschillende interessante plaatsen om Guarda heen en zijn meer dan een bezoek waard, zoals het Estrela-gebergte en de nabijgelegen stad Manteigas, Sabugal, de prachtige Sortelha, Trancoso of Vila Nova de Foz Coa. De gastronomie van deze regio is rijk en smakelijk, met speciale aandacht voor de kabeljauw, bereid met knoflook en olijfolie van hoge kwaliteit, de geroosterde geitenbok (Cabrito Assado) en de Arroz Doce, een soort rijstpudding.

Dit historische Portugese dorp is net een open museum, waar pagina's van de geschiedenis worden en werden geschreven. De middeleeuwse omgeving geeft je altijd het gevoel dat de tijd is gestopt. Óbidos werd veroverd van de Moren door de eerste koning van Portugal, D. Afonso Henriques, in 1148. In 1210 schonk de vriendelijke Afonso de 2e het aan zijn vrouw, koningin D. Urraca, en in 1281 werd het ook geschonken door koning D.Dinis aan zijn toekomstige vrouw: de koningin Santa Isabel. Vanaf dat moment tot 1883 was de stad Óbidos en het omliggende land altijd eigendom van de koninginnen van Portugal, en misschien is dat de reden waarom de stad zo'n mooi, romantisch en pittoresk aspect heeft behouden door de eeuwen heen.

De smalle oude straatjes, met witte huizen versierd met bougainvilles en kamperfoelie, kleine traditionele winkels en een ontspannen omgeving, maken van Óbidos een van de mooiste plekjes in Portugal. Vanaf de top van het kasteel, een van de mooiste middeleeuwse forten van het land, is er een prachtig panorama over de omliggende gebieden waar te nemen, gezegend door de natuur. In dit kasteel is tegenwoordig ook een van de mooiste en meest prestigieuze hotels in Portugal gevestigd.

Verschillende interessante hoogtepunten zijn te vinden in Óbidos, zoals de Nossa Senhora do Carmo-kapel, de Santa Maria-kerk (waarschijnlijk gebouwd tijdens de bezettingstijd van Visigoth en later omgevormd tot een moskee tijdens de Moorse bezettingsperiode), de Misericórdia-kerk, de São Martinho-kapel , het Senhor da Pedra-heiligdom (buiten de stadsmuren) of zelfs het interessante Stedelijke Museum. Binnen de muren van Óbidos, in de Rua Direita, is het mogelijk om gevarieerde traditionele items en opmerkelijke handwerkwinkels te vinden. In het VVV-kantoor wordt informatie verstrekt, en er is de mogelijkheid om deel te nemen aan rondleidingen die beter laten zien hoe aantrekkelijk en mooi de stad Óbidos is. Verschillende evenementen vinden elk jaar plaats in Óbidos. De belangrijkste zijn de feestweekends in de Heilige Week (die reconstrueren de stappen op de Kruisweg), het Festival Oude Muziek in oktober en het Internationale Chocoladefestival in november.

Volg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2024  portugalflydrive.nl
v6.19700101