Alentejo

De regio Alentejo, de grootste van Portugal, biedt een rijkdom aan landschappen zoals de typische vlaktes, gescheiden door bergachtige gebieden, een prachtige kustlijn met idyllische stranden, bijzondere steden en pittoreske dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. De uitgestrekte regio Alentejo beslaat het gebied van diverse gemeenten in de districten Beja, Évora, Portalegre en bepaalde delen van de gemeenten Santarém en Setúbal.

De Alentejo is een historische regio met een lange historie, het heeft immense archeologische overblijfselen uit de verre prehistorie. Dit is de plaats waar de vrede van geest en rust regeert. Zijn immense vlaktes hebben jarenlang geleid tot de bijnaam "schuur van Portugal", door de gunstige omstandigheden voor de teelt van tarwe, gerst, haver en zonnebloemen, hoewel er ook koper, zwavel, marmer en pyriet te vinden zijn. Het agrarische aspect zorgt voor de noodzakelijke condities voor de productie van een van zijn uitstekende troeven: de wijn uit Alentejano.

De gastronomie van Alentejo is ver buiten de grenzen beroemd en wordt zeer gewaardeerd. Brood doet vaak dienst als basisingrediënt ("Portugese graanschuur"), voeg daaraan hoogwaardige olijfolie toe uit de uitgestrekte olijf- en knoflookvelden en het vormt zo de basis voor de typische gerechten zoals Borrego stoofschotel, Migas en Açorda . Voeg verse groenten toe aan het gerecht en je krijgt de soep Gaspacho, gevuld met het vlees van dieren die de weiden van de uitgestrekte vlaktes bevolken. Aan de kust zijn veel vis en zeevruchten van hoge kwaliteit op tafel te vinden.

Ook het gebak is beroemd en wordt zeer gewaardeerd. Het is meestal beïnvloed door de zoetwaren uit de kloosters, een religieuze erfenis van de vele nonnenkloosters en monnikenkloosters, die ooit een symbool waren van veiligheid, kennis, vrede en historische en culturele rust in deze geïsoleerde en verlaten gebieden. Snoepjes uit kloosters zijn meestal gebaseerd op eieren en suiker, en dus wist Pastelaria Alentejana door de eeuwen heen de kennis vanuit het klooster te combineren met regionale producten, zoals Sericáia (met of zonder pruim), Brood van Rala, de Toucinho do Céu, the Climbing of Santa Clara (Évora), Tiborna (Vila Viçosa), de Morgados, pastels de Santa Clara, de Cavacas de Avis, de Boleimas (Kasteel van Vide) en vele andere.

Volg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2023  portugalflydrive.nl
v6.19700101