Alcacovas

Alcáçovas is een prachtig klein dorpje in de buurt van Viana do Alentejo, gelegen in de uitgestrekte regio Alentejo, een gebied vol van geschiedenis, traditie en rust. Dit kleine dorp, met witte landelijke huizen met gekleurde kozijnen rond deuren en ramen, is behoorlijk oud en al sinds de vroege oudheid bewoond door mensen. Alcáçovas ligt namelijk aan de vroegere Romeinse weg die Évora met ''Salacia'' verbond, het tegenwoordige Alcácer do Sal. Na de conflicten en veldslagen tussen de Moren en de Christenen, werd Alcáçovas vanaf 1259 bewoond en in 1290 gaf de koning D. Dinis opdracht om een kasteel te bouwen als zijn residentie, waarmee hij het belang en de schoonheid van de plaats onderschreef.

Alcáçovas heeft zijn stempel op de geschiedenis gedrukt. Hier werd namelijk op 4 september 1479 het Vredesverdrag van Alcáçovas-Toledo ondertekend tussen de katholieke koningen van Castilië en Aragon en de koning van Portugal D. Afonso de 4e. Het verdrag maakte een einde aan de Successieoorlog van Castilië, een burgeroorlog die in 1474 begon over de opvolging van het koninkrijk Castilië. Het heeft tevens de geschillen tussen Castilië en Portugal opgelost over het bestuur in de Atlantische Oceaan, waarin de Castiliaanse controle op de Canarische eilanden werd erkend, maar die Portugal de Azoren, Madeira, de Kaapverdische eilanden en Guinee gaf.

Alcáçovas heeft een belangrijk erfgoed, met monumenten zoals de Moederkerk, de Misericórdia-kerk, de Nossa Senhora da Conceição-kapel (daterend uit de 17e en 18e eeuw) ook wel bekend als de "Schelpen Kapel" vanwege de bijzondere decoratie. De mooie kapellen van São Pedro de Sequeiras, São Teotónio, São Geraldo, Senhor da Pedra of de São Francisco Kapel. Bekijk ook het 15e-eeuwse klooster Nossa Senhora da Esperança, de middeleeuwse stenen brug over de Alcáçovas, gebouwd in de 15e en 16e eeuw en natuurlijk het Henriques Paleis. Een koninklijke residentie uit de 14e en 15e eeuw, waar het Alcáçovas-verdrag werd ondertekend, maar tegenwoordig een verregaande restauratie nodig heeft. Interessant is ook het Koeienbellen Museum, dat een van de belangrijkste producten uit Alcáçovas laat zien.

Alcacovas-Blog-Portugal-Fly-Drive.jpg
Volg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2021  portugalflydrive.nl
v6.19700101